Zeleninový sendvič
1 Ricottu rozmixujte s olivovým olejem, česnekem, solí a bazalkou.
1 Ricottu rozmixujte s olivovým olejem, česnekem, solí a bazalkou.
Střední okurku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Dejte do misky, přidejte 250 g pravého řeckého jogurtu, promíchejte, přidejte 3 lžíce nahrubo nasekaného kopru, opět promíchejte, vmíchejte 1 stroužek utřeného česneku a osolte a opepřete. Ihned podávejte, jinak okurka pustí vodu a tzatziki zřídnou.
1 Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte ji dokřupava v rozehřáté pánvi. Vyjměte a na uvolněné pánvi a vypečeném tuku ze slaniny opečte osolené a opepřené kuřecí maso. Nechte vychladnout.
1 Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5 minut. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20-30 minut doměkka.
2 Mezitím v...
1 Ve velkém rendlíku nebo v kastrolu rozehřejte olej na středním ohni. Vsypte maso a cibuli a opékejte 3-4 minuty, aby cibule zesklovatěla a maso ze všech stran mírně zezlátlo. Často míchejte a odškrabujte přípečky ze dna.
1 Ve velkém rendlíku na středním ohni opékejte na oleji mrkev a cibuli 3 minuty. Pak vsypte česnek, minutu míchejte. Přidejte brambory, obojí rajčata a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, opepřete, osolte a ochuťte bazalkou či oreganem.
1 Zeleninu omyjte a osušte. Do velké salátové mísy natrhejte salát, ředkvičky a jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka, karotku nastrouhejte na struhadle s velkými oky nebo nakrouhejte na tenké plátky.
2 Zakysanou smetanu ochuťte cukrem, citronem, solí a pepřem. Promíchejte se zeleninou a dejte vychladit.
1 Namočenou čočku slijte, pokud nevsákla všechnu vodu. V hrnci ji zalijte zeleninovým vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni povařte do změknutí. Běžně to trvá asi půl hodiny, ale doba varu vždy záleží na druhu luštěnin.