Bramborový guláš s krůtou
Ingredience
- 5-6 lžic řepkového oleje
- 600 g krůtích stehenních řízků, nakrájených na kostky
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 4 rajčata, nakrájená nadrobno
- 1 lžička česnekového prášku (mletého sušeného česneku)
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1/4 lžičky mletého bílého pepře (nebo více, podle chuti, ale buďte opatrní, bílý pepř má specifickou chuť, která ne každému sedne)
- 1 chilli paprička (nemusí být), nakrájená nadrobno (podle chuti zbavená semínek)
- 1,2 kg brambor, vydrhnutých, podle potřeby oloupaných a nakrájených na kusy o velikosti sousta
- 500 ml drůbežího vývaru nebo vody
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 střední červená nebo zelená paprika (můžete použít také poloviny zbylé z křupavé snídaně z pánve podle receptu výše), zbavená semínek a nakrájená na proužky
- sůl (může být i uzená) na dochucení
Příprava jídla
1 Ve velkém rendlíku nebo v kastrolu rozehřejte olej na středním ohni. Vsypte maso a cibuli a opékejte 3-4 minuty, aby cibule zesklovatěla a maso ze všech stran mírně zezlátlo. Často míchejte a odškrabujte přípečky ze dna.
2 Přidejte rajčata, česnekový prášek, uzenou papriku, bílý pepř a chilli papričku a 5-7 minut prohřívejte za stálého míchání. Pak přidejte brambory, zalijte vývarem, přiklopte a zvolna vařte asi 6 minut, pak vsypte mrkev a papriku/papriky. Dále duste, až brambory (a maso) změknou. Občas promíchejte. Podle chuti dosolte, chcete-li, použijte uzenou sůl.
NĚCO NAVÍC
V období, kdy rajčata nejsou chutná ani šťavnatá, můžete použít 400 g konzervu krájených rajčat.