Hrášková polévka
02.01.2020
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 380 g mraženého hrášku
- 720 ml kuřecího vývaru
- 30 g bazalkových lístků + na ozdobení
- 180 ml zakysané smetany
- 15 ml citronové šťávy
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- 8 světlých toustů k podávání (nemusí být)
Příprava jídla
Ve větším hrnci rozpalte na středním plameni olej, vhoďte cibuli a nechte zesklovatět; trvá to asi čtyři minuty. Přidejte hrášek a kuřecí vývar. Přiveďte do varu, pak snižte teplotu a povařte další tři minuty.
Polovinu polévky přelijte do robotu a spolu s bazalkou, zakysanou smetanou a citronovou šťávou rozmixujte dohladka. Vraťte do hrnce, zamíchejte, dochuťte solí a pepřem a znovu prohřejte. Jednotlivé porce ozdobte bazalkovými lístky a podávejte nejlépe s opečenými tousty.