Kulajda

02.01.2020

Ingredience

    • 2 hrsti sušených hub
    • sůl
    • špetka kmínu
    • 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 100 ml zakysané smetany
    • kopr podle chuti
    • 1 vejce
    • ocet na dochucení (nemusí být)

Příprava jídla

1. Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.
2. Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.
Správná kulajda
Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce - rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky