Zelňačka
Ingredience
- 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje
- 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny v celku
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 500 g kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného
- divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
- špetka mletého chilli a sůl
- 2-3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 200 g zakysané smetany
- 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na plátky
Příprava jídla
1 Bůček
nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte
dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5 minut. Zaprašte moukou,
dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte
1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného
zamíchání ode dna vařte 20-30 minut doměkka.
2 Mezitím v
jiném hrnce uvařte doměkka brambory; slijte je. Do polévky je vhoďte
těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu a už
jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou
zakysanou smetanou.
Něco navíc
Brambory do
zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i
po delším vaření tvrdé. Dají se samostatně podávat i rozšťouchané na
opečené cibulce. Každý si je naloží do talíře sám.