Zelňačka

02.01.2020

Ingredience

    • 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje
    • 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny v celku
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 2 lžičky sladké mleté papriky
    • 500 g kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného
    • divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
    • špetka mletého chilli a sůl
    • 2-3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
    • 200 g zakysané smetany
    • 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na plátky

Příprava jídla

1 Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5 minut. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20-30 minut doměkka.
2 Mezitím v jiném hrnce uvařte doměkka brambory; slijte je. Do polévky je vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.

Něco navíc
Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé. Dají se samostatně podávat i rozšťouchané na opečené cibulce. Každý si je naloží do talíře sám.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky